Vybíjená

21.01.2015 21:27

Pro režiséra znamená film návrat k jednomu z nejúspěšnějších domácích autorů - v hraném filmu Petr Nikolaev v roce 1997 debutoval divácky velmi úspěšnou adaptací literárního bestselleru Michala Viewegha Báječná léta pod psa.

 

Už poprvé s Báječnými lety pod psa to byla vítaná příležitost se podívat na minulost s odstupem a humorem,“ vzpomíná režisér, který se v předchozích letech věnoval závažnějším žánrům – natočil divácky oceňované drama Lidice a thriller Příběh kmotra.

 

Román Vybíjená vydal jeden z nejčtenějších domácích autorů současnosti v roce 2004. Kniha i právě natáčený film jsou groteskou o přátelství, osudových láskách, kráse a ošklivosti, alkoholu a hledání lidského štěstí. V několika časových rovinách vypráví příběh spolužáků, kteří spolu prožívají různé životní etapy. Ocitáme se na abiturientském srazu gymnázia. Zdánlivě banální situace dává prostor nejen pro sentimentální vzpomínky, ale především k bilanci nenaplněných tužeb i uskutečněných snů a prožitého života. V centru příběhu se jsou tři kamarádi – Jeff, Skippy a Tom, které životní peripetie neustále vracejí do společného bydliště – staromládeneckého doupěte, které se pro ně stává útočištěm podle toho, jak získávají či ztrácejí životní partnerky. Jejich protipólem jsou dvě ženské hrdinky – třídní kráska Eva, která se stane postupně objektem lásky všech spolužáků a ošklivka Hujerová, které schopnost sebeironického nadhledu dává nejen schopnost přežít ve světě krásných, ale najít i vlastní cestu ke štěstí.

V úloze tří kamarádů se objevuje úspěšné trio z kultovního televizního seriálu PartičkaMichal Suchánek, Richard Genzer a Ondřej Sokol. „Klíčové bylo, kdo ztvární členy tříčlenné mužské party,“ přiznává Petr Nikolaev, který se nakonec přiklonil k zmíněnému obsazení. „I když kniha vznikla v době, kdy kluky rozhodně nemohl znát, je to jako by to Michal Viewegh napsal pro ně, “tvrdí režisér. A co na to Michal Viewegh? „Jsem samozřejmě za tohle obsazení vděčný. Byl to nápad pan producenta Biermanna a já upřímně věřím, že po premiéře budeme moci k onomu nápadu přidat slovo „geniální“ říká spisovatel.

V úloze krásky Evy se ve dvou časových rovinách vystřídají dvě známé české modelky – Simona Krainová a Linda Bartošová. Lukáš Vaculík si ve Vybíjené zahraje profesora, který Evě významným způsobem vstoupí do života. Glosátorku života Hujerovou vytvoří Simona Babčáková.

Filmy podle literární předlohy Michala Viewegha patří k nejúspěšnějším titulům posledních dvou desetiletí. Divácky nejnavštěvovanější adaptací Vieweghovy knihy jsou Účastníci zájezdu (r. J. Vejdělek, 834 708 div.), dále pak Román pro muže (r. T. Bařina, 584 425 div.), Román pro ženy (r. F. Renč, 584 382 div.) a Nestyda (r. J. Hřebejk, 582 369 div.)

Na to, která další knížka by si ještě zasloužila svůj film, sám Michal Viewegh odpovídá: „Filmů bylo, myslím, už docela dost. Na Vybíjenou se těším, ale někdy si sebekriticky říkám, že úplně všechny mé knihy by se snad ani na plátno převádět nemusely, některé si to možná nezaslouží. I když zrovna ta úplně nejnovější, ještě nevydaná, by se mi na plátně líbila… Je to příběh atraktivní sexy ženy, která umí číst myšlenky druhých… Hádejte, co se vždycky dočte u mužů?

Zpět

Vyhledávání