Tajná olympiáda

12.10.2011 21:25

Italští filmaři v Terezíně točí televizní film Tajná olympiáda

terezinJeště do 30. října se bude v Terezíně natáčet italský televizní film Tajná olympiáda (Olimpiadi segreti) pro stanici RAI 1. Podle Ludmily Claussové z Filmové komise se filmaři pohybují také v blízkých Doksanech.

"Dvojdílný televizní film Tajná olympiáda je na poměry televizní produkce nákladným snímkem. Jeho děj se odehrává v době druhé světové války a italští producenti si Českou republiku za místo natáčení zvolili zejména proto, že poskytuje skvělé lokace a zkušený filmový štáb," řekla Claussová.

"Do České republiky jsme se vrátili po loňském natáčení minisérie Zodiaco 2. Hlavním důvodem jsou naše dobré zkušenosti a také samozřejmě možnost využít filmové pobídky," uvedl italský producent Claudio Gaeta.Film Tajná olympiáda vzniká v koprodukci společností Casanova Multimedia (Itálie) a Milk and Honey Pictures (ČR). Režisérem snímku je Alfredo Peyretti. "S italskými producenty jsme v minulosti už spolupracovali. Tajná olympiáda je však na rozdíl od našich předešlých italských produkcí natáčena přímo v angličtině," uvedl producent společnosti Milk and Honey Pictures Radomír Dočekal. Využili prý terezínské opevnění pro stavbu zajateckého tábora i olympijského stadionu. A protože filmové kulisy přirozeně doplňují historickou realitu, dohodli se s městem, že se nebudou bourat a budou využity i po natáčení, doplnil Dočekal.

Italský štáb v České republice tvoří patnáct lidí, které na všech ostatních pozicích doplňuje 70 domácích filmových profesionálů a další desítky dodavatelů navazujících služeb. Vytíženi jsou zejména pracovníci filmové výpravy. Rovněž v hereckém obsazení se najde řada českých jmen, jako například Marek Vašut, Jakub Zindulka, Václav Jiráček a Karel Dobrý.

Příběh filmu je postaven na reálných událostech, které se odehrály za druhé světové války v zajateckém táboře, kde se vojáci rozhodli v roce 1944 uspořádat náhradní olympijské hry, když ty skutečné se během války nekonaly. Zajatci-zástupci jednotlivých národů si tak nejen připomněli olympijskou myšlenku uprostřed válečného běsnění, ale zároveň si to mohli rozdat s německým nepřítelem a získali krytí pro připravovaný útěk ze zajateckého tábora.

Zpět

Vyhledávání