Modrý tygr - tvorba 2011 -- premiéra 2012

19.05.2011 21:13

Stará zapomenutá botanická zahrada je ukrytá uprostřed hlučícího, rychle se měnícího města. Na tomto „rajském ostrově“ žije v zahradním domku devítiletá JOHANKA se svojí ráznou matkou a uklízečkou ŽOFIÍ GERŽOVOU.
Johanka je malá, (na svůj věk opravdu hodně malá), hubená, nakrátko ostříhaná, trochu rozcuchaná a legračně oblečená holka. Ráda si čte, vymýšlí a používá svojí fantazii. Od svých vrstevníků za to sklízí posměch. Johanka je doma uprostřed zahrady bezprostřední a upovídaná. Ale ve škole, kde jí pro její odlišnost nemají rádi, je zakřiknutá, čte si pod lavicí dobrodružné knížky a brání se vymýšlením nevinných lží a vtipů, které si pak kreslí do deníku.
Správcem a jediným zahradníkem v botanické zahradě je nemluvný morous s divokým plnovousem KYTKA, který obývá druhou polovinu zahradního domku se svým devítiletým synem MATYÁŠEM. Matyáš a Johanka jsou opravdoví kamarádi. Scházejí se v Matyášově výzkumné laboratoři a sní tam svoje dětské sny.
Městu vládne "un diable", mladý, velmi ambiciózní a bezskrupulózní starosta RÝP, který dětem ve škole představí svůj nový plán. Chce zbourat botanickou zahradu a na jejím místě postavit moderní zábavní centrum. Johanku ta zpráva zasáhne přímo u srdce, starostu veřejně urazí a raději uteče ze školy.
V beznadějné chvíli se ve městě, přímo uprostřed křižovatky objeví MODRÝ TYGR. Je to iluze nebo skutečnost? Zrodil se z mozaiky na stěně starých lázní nebo z imaginace malé Johanky? Příchod modrého tygra rozpoutá ve městě hotovou smršť. Všichni hledají modrého tygra a doufají, že by jim mohl nějak prospět. Díky médiím se z něho bleskurychle stane legenda. Přisuzují se mu nejrůznější činy od nočních přepadení, přes supermanské kousky. Hledá se modrý tygr. Město jakoby se díky němu na chvíli zastavilo. On neomylně vyhledá botanickou zahradu, je přijat Johankou a Matyášem, ukryt a začne dělat zázraky. Tygr promění zahradu ve skutečný ráj plný bujících rostlin a lidé se začínají ptát, zda je opravdu nutné jí zbourat?
Pro záměry starosty Rýpa se stal tygr skutečně nebezpečný. Rýp se domluví se svým poskokem a řidičem KRÁČMEROU a začnou pátrat sami. Mise Modrého tygra, jehož přítomnost proměnila nejen zahradu, ale i morouse Kytku, může pomalu skončit. V noční bouři ve skleníku příběh vrcholí. Tygr je prozrazen, ale ještě než sám odejde, dodá odvahu malé Johance. Johanka díky zázračné moci fantazie a snu poznala, že si může ponechat svojí jinakost, a že může zůstat svá navždycky. Skutečný „rajský ostrov “ pro bývalé obyvatele botanické zahrady bude pokračovat kdekoliv jinde.

WRITER | TEREZA HORVÁTHOVA AND PETR OUKROPEC
PRODUCER | NEGATIV
DESIGNER | JURAJ HORVÁTH, HENRICH BORAROS

NATÁČENÍ | 2011
PREMIÉRA | 2012
STATUS | FINAL DRAFT

Zpět

Vyhledávání